Kevin Lange

Alles over sport, mode en voeding

Redenen waarom papieren agenda’s nog steeds van belang zijn

3 min gelezen

Het leven wordt steeds drukker en daarom zijn er agenda’s. Ouderwets zal je denken, maar dat is onjuist. Agenda’s werken vandaag de dag nog steeds erg goed en je kunt er veel mee. Want onze hersenen zijn niet in staat om alles op een dag te onthouden. De agenda zorgt voor meer orde en structuur binnen je dag en zorgt dat je zonder dingen te vergeten al jouw taken kunt nalopen.

In agenda’s schrijven betekent onthouden

Veel mensen gebruiken tegenwoordig nog steeds veel agenda’s, maar doen dat vooral digitaal. Dat is aan de ene kant jammer, want papier agenda’s bieden genoeg voordelen ten opzichte van de digitale agenda. Want uit onderzoek is gebleken dat het brein op diverse manieren reageert op schrijven en typen. Het blijkt dat als je met je handen letters op papier zet hetgeen wat je schrijft beter onthoudt dan dat je het typt. Een agenda is bedoeld als geheugensteun, maar het kan geen kwaad om je brein extra te stimuleren en trainen. 

Gebruik een agenda voor het hele gezin

Heb je een druk huishouden dan zijn familie-agenda’s erg geschikt. Zet zo’n agenda op een centrale plek in huis en elk lid van het gezin heeft er toegang tot. Zorg ervoor dat iedereen de afspraken noteert in deze agenda en je weet altijd wie er wel en wie er niet thuis is. Makkelijk overzicht om te zien wie aan het trainen is of bij een vriendje of vriendinnetje aan het spelen is. Maak voor familie agenda’s gebruik van meerdere kleuren en vakken voor nog meer overzicht.

Het oog dat ook wat wil bij agenda’s

Sommige mensen hechten er belang aan, sommige wat minder: het uiterlijk van gebruiksvoorwerpen. Niemand is er compleet ongevoelig voor. Er zijn veel papieren agenda’s te koop in allerlei soorten en maten. De zoektocht naar de perfecte agenda kan een heel avontuur op zich zijn. Dat begint al op de middelbare school als je voor het eerst een agenda mag uitkiezen. Later als je groter bent kies je meestal voor een minder uitgesproken agenda, maar het uiterlijk blijft altijd belangrijk. Papieren agenda’s maken het allemaal een stuk persoonlijker ten opzichte van digitale agenda. Dat is doorgaans een heel saai programmaatje. 

Een agenda voor permanente herinneringen

Een agenda is er niet alleen om er vooruit mee te kijken. Juist heel veel mensen vinden het leuk om terug te blikken op het afgelopen jaar en wat er allemaal is gebeurd. Dat noteren ze in een agenda, omdat ze geen zin hebben om een dagboek bij te houden. In een papieren agenda kun

je al deze herinneringen opschrijven en later op terugblikken. Fleur het wat op met leuke afbeeldingen en tekeningen om het extra leuk te maken. Werk met kleur stiften en markers of door tickets en memorabilia te plakken. 

Waarom je de voorkeur zou moeten geven aan een papieren agenda

De papieren agenda’s heeft veel voordelen ten opzichte van een digitale agenda. Ten eerste is er de toegankelijkheid. Heb je bijvoorbeeld geen verbinding met een computer dan heb je geen agenda. Daarnaast raak je bij een digitale agenda eerder afgeleid. Je zult bij een digitale agenda snel even een kijkje nemen op social media. Tot slot is het voor iedereen nodig om het eens een dagje zonder agenda te doen. Een papieren agenda kun je lekker een dagje thuis laten, terwijl je meestal een digitale agenda altijd bij de hand hebt.

Meer verhalen